Contador laat Rujano deze keer winnen

De Venezolaan José Rujano (Androni Giocattoli) heeft vrijdag de dertiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De kleine klimmer kreeg de zege cadeau van leider Alberto Contador (Saxo Bank) die zijn naaste concurrenten nog eens bijna twee minuten aansmeerde.

drombouts

Een groep van zestien renners, met onder meer de Belg Kristof Vandewalle, wou met een voorsprong aan de Grossglockner, de slotklim in Oostenrijk, beginnen. Maar Euskaltel hield het verschil met de koplopers klein zodat al snel duidelijk was de favorieten ook voor de dagzege zouden strijden.

Kevin Seeldraeyers, die vooraf hoopte op een goed eindklassement, kan zijn ambities intussen bijstellen. De Belg kwam tijdens de bevoorrading ten val en verloor meer dan 20 minuten.

Rujano viel als eerste aan op de slotklim, Contador was de enige die de kloof kon dichten.

Vijf dagen geleden won Contador nog zelf op de flanken van de Etna voor Rujano, maar deze keer liet de Spanjaard de zege aan de Venezolaan. De Fransman John Gadret werd knap derde op anderhalve minuut.

Contador smeerde zijn Italiaanse tegenstanders Michele Scarponi en Vincenzo Nibali 1 minuut en 36 seconden aan de broek en diepte zo zijn voorsprong in de stand verder uit. Nibali is nu tweede op 03:09, Scarponi is derde op 3:16.

Zaterdag staat de veertiende etappe in deze Ronde van Italië op het programma, met aankomst op de mythische Monte Zoncolan.

Foto Photonews