Mogelijk nieuwe ramp op komst in Rusland door twee zware bosbranden

Rusland stevent mogelijk af op een nieuwe nationale catastrofe. Twee zware bosbranden hebben zich op één dag tijd uitgebreid over een oppervlakte van 66.000 hectare.

drombouts

Vooral Siberië, de Oeral en het Verre Oosten zijn zwaar getroffen. Milieubeschermers waarschuwden dat Rusland wegens de passieve houding van de autoriteiten net zoals vorig jaar afstevent op een immense ramp.

"Alle prognoses wijzen erop dat de situatie met de bosbranden opnieuw zeer ernstig wordt. Bosbeheer is niet voorbereid op de brandbestrijding", zei de bosexpert van de natuurbehoudsorganisatie WWF.

Volgens het nationale bosbedrijf proberen de regionale besturen de werkelijke omvang van de branden te verdoezelen. Slechts de helft van de branden werd gemeld. De overheid dreigt met straffen.

40 graden

In Rusland kwamen bij de bosbranden, die in 2010 ganse dorpen van de kaart veegden, minstens 60 mensen om. Een wekenlange recordhitte van rond de 40 graden Celsius maakte de brandbestrijding bijzonder moeilijk.

De autoriteiten registreerden toen meer dan zevenduizend branden over heel het land. Tegen eind augustus was negenduizend vierkante kilometer in rook opgegaan.

De Russische president Dmitri Medvedev had er onlangs mee gedreigd dit jaar regeringsleden naar de brandbestrijding te sturen, indien de ramp zich herhaalt

Wegens de recordhitte vorig jaar stierven over heel het land tienduizenden mensen.

Foto Photonews

Meer over Rusland