Kans op hartinfarct na seks verwaarloosbaar klein

De kans op een hartaanval tijdens en in de eerste uren na een sportieve inspanning of seks is weliswaar vijf keer groter dan anders, maar in absolute cijfers verwaarloosbaar klein. Van de 10.000 mensen die een jaar 1 uur per week sporten of seks hebben, worden er slechts 2 tot 3 geveld door een hartinfarct.

wverhaert

Fysieke inspanningen zowel tussen de lakens als erbuiten zijn weinig bedreigend voor het hart. Het risico is het grootst voor mensen met een slechte conditie en het kleinst voor doorgewinterde sporters. Door regelmatig aan sport te doen, kan je het risico op een hartaanval tijdens een inspanning met 30 tot 45 procent verminderen. Hetzelfde geldt voor seks. Regelmatige beoefenaars hebben weinig te vrezen.

Alles samen - zowel tijdens het sporten en vrijen als erbuiten - lopen sportieve mensen 30 procent minder risico op een hartaanval dan niet-sportievelingen.

Het geringe risico op een hartaanval bij wie een goede basisconditie bezit, is wellicht niet enkel toe te schrijven aan het regelmatig bewegen. Wie veel in beweging is, rookt doorgaans niet, drinkt met mate en kampt zelden met gewichtsproblemen. "Allemaal extra voordelen op momenten dat het hart een extra inspanning moet leveren.

Sportieve mensen hebben gewoonlijk ook vaker seks, precies omdat ze zich beter in hun vel voelen", aldus het gezondheidsmagazine.