Honderdste verjaardag van Annie M.G. Schmidt

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt (1911-1995) in het Zeeuwse Kapelle geboren werd. Dat wordt uitbundig gevierd in heel Nederland, aangezien vele generaties kinderen met haar verhalen zijn opgegroeid.

ibroeksteeg

Maar hoewel ze nu nog vooral bekend is als kinderboekenschrijfster, heeft Annie veel meer gedaan. Ze schreef ook gedichten, musicals en hoorspelen. Telkens opnieuw waren het pareltjes, boordevol fantastische bevindingen en niet te vergeten taalkundig en ritmisch superieur. De teksten zien er zo simpel uit, maar getuigen juist daardoor van een onnavolgbaar vakmanschap

Kees Fens, een beroemde Nederlandse literatuurcriticus schreef bewonderend over Annie M.G. Schmidts talent en taalgevoel: "Er wordt geschreven in een zo levend Nederlands dat de lezer nauwelijks door heeft, hoe knap het is, hoe fantasierijk, hoe superieur gewoon, een taal die al zijn kunstmatigheid kwijt is, zijn deftige uitspraak ook..."

Bij leven waren Annie en haar werk al 'klassiek', maar nu nog altijd zijn Schmidts boeken perfect leesbaar en ook nu nog worden er kinderen mee groot gebracht.

Nieuw boek

In het hele land zijn tentoonstellingen en programma's die stil staan bij de verjaardag van de Schmidt. Ook verschijnen er speciale uitgaven rond de populaire schrijfster. Uitgeverij Querido brengt 'Liefs van Annie' op de markt, een bundel van Annies mooiste en meest typerende brieven. Het boek is samengesteld door Annejet van der Zijl, die een prachtige biografie over Annie M.G. Schmidt schreef.

Geboortedorp Kapelle pakt uit met allerlei feestelijkheden rond de 'Annie-dagen' vandaag en morgen. Ook is er een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse 'schaduwkoningin'.

Op de televisiezender Nederland 2 wordt vannacht, vanaf 22.55 uur, de miniserie 'Annie MG' in zijn geheel uitgezonden. De Doodles, het logo van Google, is op de Nederlandse pagina vandaag aangepast en toont een tekening van Jip en Janneke.

Zondag brengt het Kinderboekenmuseum in Den Haag een hommage aan de schrijfster.

Beeld: Photonews/Google