Oudermoordenaar Loodts: "Doe me beter voor, zodat mensen me graag zien"

Op het assisenproces in Tongeren kwam vrijdagvoormiddag de 35-jarige beschuldigde Philippe Loodts uit Hasselt zelf aan het woord. Voorzitter Liesbet Knapen verhoorde de Hasselaar over zijn leven en de moord die hij pleegde op zijn beide ouders Francis en Jacqueline, op 4 december 2009 in de ouderlijke woonst in Hasselt.

ibroeksteeg

Loodts zijn levensverhaal bestond na zijn middelbaar uit leugens om te laten uitschijnen dat hij welstellend was. "Ik doe me beter voor dan ik ben, zodat de mensen me graag zien", zei Loodts in tranen met krakende stem en grijpend naar een zakdoek op het einde van zijn verhoor. Loodts sloeg zijn ouders met een houten balk dood in hun bed. Hij was naar eigen zeggen de verwijten van zijn vader over zijn schulden en spilzucht beu. Loodts deed verschillende interimjobs, nadat zijn studies communicatiemanagement en regentaat L.O. mislukt waren. Zijn ouders wilden nochtans dat hij alsnog een diploma zou halen.

Hoge verwachtingen

Zijn vader had veel verwachtingen naar zijn twee zonen Philippe en Frédéric toe. Frédéric was op zijn 24ste al uit huis getrokken, maar Philippe bleef thuis wonen. "Ik kon niet anders. Ik had het geld niet om alleen te gaan wonen. Ik heb twee maanden 250 euro kostgeld betaald, maar daar ben ik mee gestopt. Een van de redenen van mijn financiële problemen was een lening, die ik nog moest afbetalen voor een tweedehandswagen, die ik in de prak had gereden. De lening bedroeg 12.000 euro. Ik heb met mijn vader rond de tafel gezeten om te zien hoe de schulden afbetaald konden worden", aldus Loodts. De schuldenberg werd echter alleen maar groter.

Verwend

Loodts leende ook veel geld bij vrienden. "Het ging om bedragen van 200 tot 300 euro, die ik bij vrienden leende, maar ik kon die niet terugbetalen. Ik beloofde dan soms dat ze een gsm, fototoestel of computer zouden krijgen, maar ik kwam die beloftes niet na. Als ik dingen kocht, was ik gelukkig en vergat ik de problemen thuis", aldus Loodts. "Vroeger had ik altijd dure kleren gekregen van mijn vader ter compensatie dat hij er nooit was en die levensstijl wilde ik doortrekken. Ik wilde altijd de duurste kleren aanschaffen", vertelde Loodts.

Assisenvoorzitter Knapen stelde dat hij dan eigenlijk verwend was geweest. "Met verwend zijn, ben je nog altijd niet gelukkig, mevrouw", repliceerde de beschuldigde.

Meer over Hasselt