Tomaten werken cholesterolverlagend

Tomaten. Niet alleen lekker, maar ook gezond, zelfs in sausvorm. Wetenschappers beweren namelijk dat gekookt tomaten dezelfde voordelen hebben als statines voor patiënten met een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.

ibroeksteeg

Het grote nadeel van de bloeddrukverlagende statines is dat ze nare neveneffecten hebben en zelfs tot hartproblemen kunnen leiden. Gelukkig is er een gezond en natuurlijk alternatief.

Een dagelijkse portie gekookte tomaten, bijvoorbeeld verwerkt in een pasta of verwerkt als tomatensap, kan al vele mensen die met een verhoogd cholesterol kampen, helpen. Een rauwe tomaat eten is minder effectief, omdat ons lichaam het werkzame stofje lycopeen, dat de tomaat zijn rode kleur geeft, minder goed uit de rauwe vrucht kan halen.

Lycopeen is een krachtige anti-oxidant die essentieel is voor een goede gezondheid, omdat het stofje het risico op een hartaanval en beroertes vermindert.

Lycopeen zit ook in watermeloen, guave, papaya, roze grapefruit, abrikoos, en rozenbottel, maar de concentraties zijn veel lager in deze vruchten.

Beeld: Photonews

Niet te missen