Led-lichten op carpoolparking doven automatisch

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) start een proefproject om de nieuwe carpoolparking in Hasselt-Zuid met led-verlichting uit te rusten.

jdriessen

"Led-verlichting is niet meer weg te denken. Denk maar aan toepassingen van gevelverlichting, huishoudelijke toepassingen, enz", zegt Crevits. "Ook op gebied van wegverlichting doet led-verlichting haar intrede."

Limburg is de carpoolprovincie bij uitstek en dat is de minister niet ontgaan. "Vandaar dat ik besloten heb op de carpoolparking in Hasselt-Zuid een proefproject te starten", zegt ze. "Deze parking krijgt dynamische led-verlichting waarbij de verlichtingssterkte zodanig wordt geregeld dat bij afwezigheid van autoverkeer en personenbewegingen de lichtsterkte daalt. Zodra de installatie beweging detecteert, zal de lichtsterkte automatisch verhogen. Deze methode is energiezuinig en vermindert de lichtvervuiling zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. Wegen en Verkeer Limburg streeft er naar om de installatie deze winter in gebruik te nemen."

Dit jaar bestaan de carpoolparkings in Vlaanderen 20 jaar. De eerste parking werd in 1991 in Houthalen-Helchteren aangelegd. De carpoolparkings in Limburg halen met 92% de hoogste bezettingsgraad.

YL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio