Hamilton: "Voelde me opgelucht na mijn bekentenis"

De Amerikaanse ex-wielrenner Tyler Hamilton heeft in een mail aan zijn familie en vrienden meer uitleg gegeven over zijn bekentenissen over dopinggebruik. Die mail staat vrijdag op wielerwebsite Cyclingnews.

ibroeksteeg

Eerder op de dag raakte bekend dat hij zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong beschuldigde van het gebruik van EPO. "Zondagavond zullen jullie me in '60 Minutes' zien. Daar doe ik een bekentenis die al lang over tijd is", stelde Hamilton in de mail. "Tijdens mijn wielerloopbaan heb ik bewust de regels overtreden. Ik gebruikte prestatiebevorderende middelen en loog er voortdurend over. Ook al zijn er redenen voor dat gebruik, toch praat dat hetgeen ik gedaan heb niet goed".

Federaal onderzoek

Momenteel loopt er in de VS een federaal onderzoek naar dopinggebruik bij Armstrong. "Toen ik vorige zomer moest getuigen in de rechtzaal, vertelde ik voor het eerst de volledige waarheid. En ik voelde me bijzonder opgelucht. De last die al jaren op mijn schouders hing, was verdwenen. Daarnaast deed ik deze bekentenis uit liefde voor de sport. Om het wielrennen te hervormen, moeten er drastische wijzigingen komen. Vooraleer de sport vooruit kan, moet eerst de waarheid onder ogen gezien worden", stelde Hamilton, die zowel in 2004 (bloeddoping) als in 2009 (steroïden) tegen de dopinglamp liep.

Eerder op de dag raakte bekend dat Hamilton zijn ex-ploegmaat Lance Armstrong beschuldigde van EPO-gebruik. Hamilton verklaarde zelf gezien te hebben hoe de Texaan zich tijdens de Tour van 2001 injecteerde. Armstrong van zijn kant blijft dopinggebruik ontkennen.

Lees ook: Tyler Hamilton beschuldigt Lance Armstrong van dopinggebruik

Beeld: Photonews

Meer over Lance Armstrong