Schooluitstapjes met de bus in dalende lijn

Drie jaar geleden ging nog tachtig procent van de Vlaamse kleuters met de bus op schooluitstap. Momenteel is dat minder dan de helft. Guido Sauwens, schooldirecteur en woordvoerder van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen (WKV), wijt de daling aan de maximumfactuur.

kscherpenberg

"Voor de invoering ging 71 procent van de kleuters zwemmen. Nu is dat nog maar 32 procent", klaagt de man in een krant van De Persgroep. "Ook alle andere activiteiten lijden eronder. Voor 2008 ging 64 procent van de kleuters naar toneel, nu is dat gezakt tot 47 procent. Het museumbezoek is gedaald van 23 naar 15 procent en het aantal leeruitstappen met de bus is teruggevallen van 80 naar 45 procent. Vooral het busvervoer is niet meer te betalen."

De maximumfactuur voorziet dat een schooljaar in de kleuterklas maximaal 20 euro mag kosten.

Pascal Smet, Vlaams minister voor Onderwijs, geeft toe dat er een probleem is. ""Men ging er bij de invoering van de maximumfactuur van uit dat kleuters minder vaak aanwezig zijn en minder activiteiten zouden doen. Misschien is dat niet juist. Op het platteland is er mogelijk een probleem omdat de scholen er minder of niet kunnen terugvallen op gratis openbaar vervoer, zoals in en rond de steden", aldus de sp.a'er in diezelfde krant.

Beeld: PhotoNews