Limburg moet in 2020 klimaatneutraal zijn

De provincie Limburg neemt het voortouw in een groen milieubeleid. Vrijdag tekenen 70 vertegenwoordigers van grote bedrijven, sociale organisaties, jeugdverenigingen, scholen, werkgevers- en werknemersorganisaties in het provinciehuis een verklaring om Limburg klimaatneutraal te maken.

jlenaerts

De doelstelling is heel ambitieus. Als eerste in Europa wil Limburg in 2020 klimaatneutraal zijn. Wat niet betekent dat er geen enkele uitstoot van broeikasgassen meer zal zijn. Maar als die nog geproduceerd worden, moeten ze opgevangen of opnieuw gebruikt worden.

Ook traditioneel grote vervuilers doen inspanningen. Het chemiebedrijf Borealis Paal bespaart 1.400 ton CO2 uitstoot per jaar door het gebruik van restgassen. Tessenderlo Chemie wil tegen 2012 een reductie van hun eigen broeikasuitstoot met 15% of 40.000 ton per jaar.

Vandaag opent gedeputeerde van Leefmilieu Frank Smeets het eerste Limburgse klimaatparlement. Opmerkelijke gast is Ali Hussain Didi, ambassadeur van de Malediven. De kleine eilandengroep in de Indische Oceaan dreigt nog deze eeuw onder te lopen door de stijging van de zeespiegel. Ook zij willen in 2020 klimaatneutraal zijn en zien in Limburg een bondgenoot.

Beeld: Photonews


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio