22 ongevallen per dag met onverzekerde auto’s

Het aantal ongevallen met onverzekerde auto’s is vorig jaar gestegen. Dat staat in het jaarverslag van het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Vorig jaar waren 8.104 onverzekerde bestuurders (+6%) bij een ongeval betrokken of zo’n 22 per dag.

ssimons

30 miljoen euro, dat is volgens experts de totale schade die bestuurders zonder verzekering vorig jaar hebben veroorzaakt. In zo’n geval springt het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds bij. Dat helpt bij het betalen van de schade als er geen verzekeraar is om op terug te vallen. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat het aantal ongevallen nog eens toeneemt.

“Bestuurders rijden weer roekelozer, er zijn over het algemeen meer schadegevallen”, zegt Johan Muyldermans van het Motorwaarborgfonds. Ook de prijs van een autopolis is vorig jaar 4 procent duurder geworden. De schattingen over het aantal overzekerde voertuigen in ons land lopen nog sterk uiteen.

Vignet?

Een aantal kamerleden wil – na de nieuwe stijging - het autovignet terug bespreekbaar maken. “Dat is een sticker die de eigenaar aan zijn voorruit vastmaakt”, zegt Peter Luyck, kamerlid van N-VA. “Zo kan de politie in één oogopslag zien of u verzekerd bent of niet.”

WB