Zeehavens niet klaar voor klimaatwijziging

De meeste zeehavens zijn niet klaar voor de klimaatwijziging. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universteit.

ssimons

De onderzoekers onderzochten alle zeehavens in de wereld en stelden vast dat er nauwelijks havens al een antwoord klaar hebben op de toenemende impact van de klimaatwijziging.

Klimaatonderzoekers verwachten dat de zeespiegel tegen 2100 met 0,45 tot 1,80 meter kan stijgen. Volgens Austin Becker, die het havenonderzoek leidde, zijn zware investeringen nodig om daarop een antwoord te bieden.

"Tegen het eind van de eeuw zullen nogal wat havens in de problemen komen, zelfs al hanteer je nog de meest conservatieve schattingen voor de stijging van de zeespiegel", zegt Martin Fischer, hoogleraar burgerlijke ingenieurkunde aan de Stanford-universiteit en coauteur van de studie. "In elke zeehaven zie je structuren die honderd jaar geleden gebouwd zijn. De gebouwen die we nu aan het zetten zijn, zullen er nog zijn wanneer de zeespiegelstijging de kust zal beginnen hertekenen."

Dat zoveel zeehavens niet klaar zijn voor de nabije toekomst, is zorgwekkend, vinden de onderzoekers. Ze merken op dat meer dan 80 procent van het vrachtvervoer wereldwijd per schip verloopt.

IPS