Dood Oulematou arbeidsongeval of niet?

Is de dood van Oulematou Niangadou (25) een arbeidsongeval of niet? Daarover is donderdag gepleit voor de Antwerpse arbeidsrechtbank. Haar familie vindt van wel, omdat Oulematou de nanny van Luna Drowart (2) was toen beiden werden doodgeschoten door Hans Van Themsche. Het Fonds voor Arbeidsongevallen en de ouders van Luna vinden echter van niet.

ssimons

Oulematou werkte in het zwart voor de familie Drowart, waardoor haar moeder en haar dochtertje zich genoodzaakt zagen om bij het Fonds voor Arbeidsongevallen aan te kloppen voor een schadevergoeding. Dat vindt echter niet dat haar dood een arbeidsongeval is. "De feiten zijn weliswaar gebeurd tijdens het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst, maar niet door het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst", aldus meester Wim De Vriese.

Racistische moord

De advocaat van de ouders van Luna trad dat standpunt bij. "Oulematou is niet doodgeschoten omdat ze de oppas was, maar omwille van haar huidskleur. Het gaat om een racistische moord, geen arbeidsongeval", pleitte meester Rudy Arts.

Zijn cliënten dreigen voor de schadevergoeding op te draaien als de rechtbank oordeelt dat het om een arbeidsongeval gaat. Het Fonds heeft immers het recht om de vergoeding te recupereren bij de ouders van Luna.

Op 15 juli brengt de arbeidsauditeur nog schriftelijk zijn advies uit en op 8 september volgt dan de uitspraak.

Foto Photonews