Cavendish pakt 2e ritzege in 12e etappe Giro en stapt op

De Brit Mark Cavendish (HTC-Highroad) heeft donderdag de twaalfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven, een rit over 184 km van Castelfidardo naar Ravenna. De 'Manx Express' was in de spurt sneller dan de Italianen Davide Appollonio en Alessandro Petacchi en boekte zo zijn tweede ritzege in deze Giro.

ibroeksteeg

Eerder was hij ook al de snelste in de tiende rit. De massaspurt werd in de slotkilometer nog ontregeld door een valpartij, waardoor slechts een vijftiental renners voor de dagzege konden sprinten.

Zowel Cavendish als Petacchi zijn na afloop uit de Giro gestapt. "Ik was naar de Giro gekomen om ploegmaat Michele Scarponi te helpen en kon af en toe mijn eigen kaart trekken. De komende dagen kan ik het team toch niet meer van dienst zijn", stelde Petacchi. Cavendish had eerder al aangegeven het na de 12de rit voor bekeken te houden.

Klassement

In het klassement verandert er zo goed als niets. De roze leiderstrui van de Spanjaard Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard) kwam niet in gevaar.

Vrijdag moeten de renners in de zware dertiende etappe over 167 km van Spilimbergo naar de Oostenrijkse berg Grossglockner.

Uitslag: 1. Mark Cavendish (GBr/HTC-Highroad) de 184 km in 4u17:25 2. Davide Appollonio (Ita) 3. Alessandro Petacchi (Ita) 4. Roberto Ferrari (Ita); 5. Gerald Ciolek (Dui)

Stand: 1. Alberto Contador (Spa/Saxo Bank-Sungard) 44u55:16 2. Kanstantsin Sivtsov (WRu) 0:59 3. Vincenzo Nibali (Ita) 1:21 4. Christophe Le Mevel (Fra) 1:28; 5. Michele Scarponi

Beeld: Photonews