Reclame voor esthetische ingrepen wordt verboden

Reclame voor esthetische ingrepen (behandelingen om je lichaam te verfraaien) wordt verboden. De artsen die dit soort ingrepen uitvoeren mogen alleen nog waarheidsgetrouwe, persoonlijke informatie meedelen over wat ze precies doen. Het wetsvoorstel van Dominique Tilmans (MR) is unaniem goedgekeurd.

ikerremans

Naar schatting 800.000 Belgen deden al een beroep op cosmetische chirurgie. Ze willen hun lichaam laten verfraaien door een overtollig vet weg te zuigen (18% van de ingrepen), ze laten een borstvergroting (17%) of een ooglidcorrectie (13,5%) uitvoeren.

Bij de niet-heelkundige ingrepen prijken spuitjes tegen overmatig zweten bovenaan (32,7%), voor hyalonzuurbehandelingen tegen artrose (20%) en laserontharing (13,1%). In België kunnen alle artsen alle mogelijke behandelingen uitvoeren. Er bestaat geen enkele norm waaraan privéklinieken die dit soort behandelingen uitvoeren, moeten voldoen. Men weet dus ook niet hoeveel artsen dit soort ingrepen uitvoeren, maar schat hun aantal tussen de 450 en 600.

55.000 euro boete

De Senaat wil optreden tegen de uitwassen in de sector. Dat is volgens Tilmans des te meer noodzakelijk omdat liefst 87% van de jongeren ontevreden zijn over hun lichaam. Een eerste stap bestaat uit de beperking van de reclame. Die wordt dus verboden. Alleen persoonlijke informatie kan nog. Die moet wel "objectief, controleerbaar, discreet, waarheidsgetrouw en duidelijk" zijn.

De personen die esthetische ingrepen uitvoeren mogen geen foto's ("voor" en "na" de behandeling) of getuigenissen van patiënten meer gebruiken om ze bijvoorbeeld te plaatsen op hun website. Ook financiële argumenten om de ingreep uit te voeren kunnen niet. De persoonlijke informatie moet altijd de beroepstitel vermelden van wie de ingreep uitvoert.

Op overtredingen komt tot 55.000 euro boete en een maand cel. Erger is misschien dat het vonnis in drie kranten moet gepubliceerd worden. Ook Volksgezondheid kan administratieve boetes tot 125 euro opleggen.

JDW

Beeld Photonews