Barroso wil "sterke Europese kandidaat" aan hoofd IMF

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, wil dat de lidstaten van de EU een "sterke Europese kandidaat" naar voren schuiven om Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds. Vermits Europa de grootste bijdrage levert aan het IMF, is een Europese kandidatuur "niet meer dan normaal", zei Barroso's woordvoerster donderdag.

ibroeksteeg

De Europese Commissie heeft "akte genomen" van het ontslag van Strauss-Kahn als directeur-generaal van het IMF, verklaarde Pia Ahrenkilde Hansen op de dagelijkse persbriefing van de Commissie.

"Voorzitter Barroso vindt dat nationaliteit geen criterium mag zijn (bij het bepalen van Strauss-Kahns opvolger, nvdr), maar als grootste bijdrager aan de middelen van het IMF moeten de EU-lidstaten wel overeenstemming vinden over één kandidaat", voegde ze eraan toe.

Europese kandidaat

Nu het zitje van IMF-topman of -vrouw is vrijgekomen, "moeten we de raadplegingen tussen de EU-landen hun gang laten gaan", klonk het voorts. Barroso is ervan overtuigd dat in de Europese Unie - of het nu in de eurozone of erbuiten is - een sterke kandidaat kan gevonden worden.

Belgisch ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders blijft ondertussen bij zijn standpunt dat de baas van het IMF "best een Europeaan" zou zijn en dat Europa "verschillende goede kandidaten zou hebben", laat zijn woordvoerder weten. In sommige media prijkt de naam van Reynders in het lijstje van mogelijke kandidaten.

Ook de Franse Christine Lagarde (foto) wordt genoemd.

Beeld: Photonews

Meer over Europese Commissie