Lente van 2011 is een klimatologische topper, maar deze week niet

"De lente van 2011 wordt een klimatologische topper. Nu al staat met 586 uren zonneschijn de lente van 2011 op de twaalfde plaats van zonnigste lentes ooit", zegt weerman Frank Deboosere op zijn eigen site. "Maar de maand mei is nog maar halfweg. Er zullen dus nog aardig wat uren zonneschijn bijkomen. De kans is reëel dat we het record van 1893 breken."

ibroeksteeg

Die zonnige uren zijn alvast niet voor de komende dagen, want donderdagmiddag is er veel bewolking waaruit soms wat lichte regen valt. In het zuidoosten kunnen ook enkele buien ontstaan. Aan het eind van de namiddag breekt de zon af en toe door aan zee en over het westen van het land. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind. De maxima bedragen 15 graden vlak aan zee en 17 tot 20 graden elders.

Donderdagavond komen over het oosten nog enkele buien voor, eventueel met onweer. Donderdagnacht blijft het op de meeste plaatsen droog en wisselend bewolkt bij minima van 8 tot 12 graden.

Vrijdag zijn er perioden met zon, maar vooral in Limburg en in de Ardennen kan een regen- of onweersbui ontstaan. Er waait een zwakke, later een matige wind uit het westen tot zuidwesten. De maxima bedragen 16 graden op de stranden en 18 tot 23 graden elders.

Weekend

Zaterdag is het droog en meestal zonnig bij 21 tot 25 graden. Zondagochtend passeert een koufront met tijdelijk regen of enkele buien. In de loop van de dag verschijnen er opnieuw opklaringen vanaf de kust. De eerste helft van volgende week verloopt overwegend droog met zonnige perioden. De maxima bedragen 19 tot 23 graden.

Beeld: Photonews

Meer over weer