Zaak Box nadert eindfase

Woensdag vond voor de correctionele rechtbank van Tongeren de derde en laatste dag van het proces rond voormalig schepen Eddie Box plaats. Vonnis volgt op 15 juni. Box wordt verdacht van schriftvervalsing en belangenvermenging Box wordt verdacht van schriftvervalsing en belangenvermenging in de zaak rond parkeerbedrijf Vinci Park Belgium.

fvranckx

Hij zou het bedrijf in 2006 bevoordeeld hebben bij de overeenkomst over de uitbating van parkeerautomaten in Tongeren. Tot 2004 beheerde Tongeren zelf het parkeerbeheer, nadien werd daarvoor een privéfirma gezocht.

“Er werd eerder al gezegd dat dit een proces is om hoofdpijn van te krijgen. Nu ik krijg geen hoofdpijn, maar ernstige buikpijn bij het aanhoren van de pleidooien van de verdediging”, zei advocaat Paul Geukens. Hij verdedigt met toenmalig burgemeester Carmen Willems, voormalig stadssecretaris Rik Vliegen en de stad Tongeren de drie burgerlijke partijen.

Gisteren kwamen de raadsmannen van Vinci Park en van haar commercieel afgevaardigde Dominiek De Jaeger aan het woord.

“De hoofdrolspelers van Vinci Park zijn kort na de feiten vertrokken”, zei advocaat Geldhof. “Ik vroeg me af of er enig oorzakelijk verband bestond, maar geen enkel element in het onderzoek wijst daarop.”

Zijn collega advocaat Van Baavel ontkende dat iemand van Vinci Park ooit inzage kreeg in de aanbestedingen van de vier andere kandidaten. “Dat kan het bedrijf zich onmogelijk veroorloven”, klonkt het.

Advocaat Geukens stelde dat beide advocaten een mistgordijn probeerden op te trekken. Beklaagde De Jaeger zei afsluitend dat er destijds een politiek probleem was in Tongeren en dat hij enkel akkoord gaat met de volledige vrijspraak.

Het vonnis volgt op 15 juni. Het Openbaar Ministerie vorderde al eerder zes maanden cel en 1.100 euro boete voor Box en De Jaeger. Voor Vinci Park werd een boete van 27.500 euro gevorderd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio