"Bloedbad zat er al jaren aan te komen"

Op een archeologisch terrein in Guatemala werden zondag de lichamen van 27 onthoofde boeren ontdekt, vermoedelijk het werk van de Mexicaanse drugsbende Los Zetas.

wverhaert

"Deze situatie zat er al jaren aan te komen, maar men heeft er geen acht op geslagen", zegt Alberto Brunori, vertegenwoordiger van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

De VN-verificatiemissie in Guatemala, die van 1994 tot 2004 de uitvoering van de vredesakkoorden van 1996 controleerde (na dertig jaar burgeroorlog), had in haar rapporten al gewaarschuwd dat "er groepen waren die het land aan het overnemen zijn", zegt Brunori. Vandaag blijft 98 procent van de misdaden in Guatemala onbestraft.

Colom kondigt staat van beleg af

President Álvaro Colom kondigde maandag de staat van beleg af in Petén. Veiligheidsdiensten mogen nu mensen oppakken zonder gerechtelijk bevelschrift. Brunori zegt dat de staat van beleg een "uitzonderlijke" maatregel is. Om het probleem aan te pakken is "een grondig debat met alle politieke partijen van het land" nodig, zegt hij.

De staat "moet een integraal antwoord bieden op deze situatie ", aldus Brunori. "Het kan niet zijn dat men naar de staat van beleg grijpt zonder middelen te geven aan de politie, het openbaar ministerie, coördinator van de strafrechtelijke vervolging, en aan het Orgaan voor Justitie, de hoogste rechtsinstantie."

IPS

Meer over Guatemala