118 nalatenschappen zonder erfgenaam in 2010

De Belgische staat rijfde vorig jaar 118 erfloze nalatenschappen binnen, goed voor 7,5 miljoen euro. Dat zijn er meer dan in 2009, toen de staat de hand legde op 87 erfenissen zonder erfgenamen, goed voor 9,6 miljoen euro. Dat blijkt uit de antwoorden van minister van Financiën Didier Reynders (MR) op parlementaire vragen kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

kscherpenberg

Het geld van wie sterft zonder erfgenamen gaat naar de staat. Als dan toch erfgenamen opduiken, hebben die tot 30 jaar na het overlijden van de erflater de tijd om de nalatenschap alsnog op te eisen. Omdat dit steeds meer gebeurt, is de netto-opbrengst van die onbeheerde nalatenschappen drastisch gedaald. Die netto-opbrengst bedroeg in 2008 nog 5,9 miljoen, in 2009 4,9 miljoen en in 2010 amper 605.543 euro of slechts een tiende van de opbrengst in 2008.

De staatssecretaris voor Fraudebestrijding, Bernard Clairfayt (MR), zegde in de Kamercommissie Financiën dat die opeising vermoedelijk steeds later gebeurt. Hoe later de erfgenamen de nalatenschap opeisen, hoe groter de kans is dat de staat bepaalde goederen al heeft verkocht en dus de tegenwaarde in geld moet betalen. Die bedragen kunnen hoog oplopen. Clairfayt laat nu onderzoeken vanwaar deze enorme daling van de netto-opbrengsten precies komt.

JDW