Wathelet stuurt 42 mensen terug naar Balkan

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is donderdag omstreeks 10u een vliegtuig opgestegen met aan boord 42 mensen uit de Balkan.

kscherpenberg

Het ging om personen die het bevel hadden gekregen om België te verlaten. "Zij hebben er echter voor gekozen om niet vrijwillig het rijk te verlaten en dus werden zij vandaag gedwongen teruggestuurd naar hun land van oorsprong", aldus ontslagnemend staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid Melchior Wathelet (cdH).

Het toestel van Defensie heeft als bestemmingen Kosovo en Macedonië ("VJRM"). Vanuit Skopje vertrekt nog een bus naar Servië.

De Belgische regering probeert de illegale immigratie vanuit de Balkan al langere tijd tegen te werken. Zo trok Wathelet al meermaals naar ginder om reizen naar België af te raden. Op 23 mei wordt hij weer in de Servische hoofdstad Belgrado verwacht.

"België wordt zoals andere landen (Luxemburg, Zweden, Zwitserland en Duitsland ) geconfronteerd met een toename aan asielzoekers uit de Balkan sinds eind 2009 op Europees niveau beslist werd om een visaliberalisering toe te staan voor Servië en de VJRM. Belgrado dient nu dringend de passende maatregelen te nemen, anders zal België genoodzaakt worden om aan de Europese Commissie de schorsing van de liberalisering te vragen", klinkt het nog.

Beeld: PhotoNews