Bart De Wever: "Onderhandelen zoals 'Tien kleine negertjes'"

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt geen deadline voor de formatieopdracht van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Ook wil hij Groen! en sp.a niet per se uitsluiten, maar hij wil wel weten welke partijen in de regering zullen stappen. "Het is zoals bij de 'Tien kleine negertjes'", aldus De Wever.

ikerremans

Bart De Wever wil Groen! en sp.a niet per definitie uitsluiten uit de regeringsonderhandelingen. "Dat heb ik niet gezegd, ik heb gezegd dat ik niet verder wil met negen partijen, omdat dat een sfeer van wantrouwen creëert", zegt hij in de Duitstalige krant Grenz Echo, het dagblad van de Oostkantons.

"Het is zoals bij de 'Tien kleine negertjes', de roman van Agatha Christie. We weten dat niet alle partijen in de regering kunnen stappen. Binnen zo'n klimaat van wantrouwen kan je niet onderhandelen. Daarom moeten we vanaf het begin duidelijk zeggen welke partijen deel zullen uitmaken van de coalitie. En enkel met die partijen moeten we onderhandelen."

Respect

"Ik wil geen ultimatum stellen, maar het wordt wel erg moeilijk voor de partijen om een compromis te bereiken wanneer de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan", zegt de N-VA-voorzitter nog.

Over de slaagkansen van Elio Di Rupo wil hij zich niet uitspreken. "We zijn nu elf maanden aan het onderhandelen en dan is het makkelijk om pessimistisch te worden. We zien wel. Ik ga nu niets zeggen dat de zaken nog moeilijker maakt voor Di Rupo."

De relatie tussen de twee winnaars van de verkiezingen is in ieder geval niet verzuurd. "Ik heb veel respect voor Di Rupo. Het is een sympathieke man, maar dat doet niets af van het feit dat de PS en de N-VA bijna op alle domeinen van elkaar verschillen."

Duits

Tijdens het interview met Grenz-Echo had De Wever het nogal moeilijk met zijn Duits. "Oef, ik had niet gedacht dat het voor mij zo zwaar zou zijn de vragen in het Duits te beantwoorden. De volgende keer, nadat ik in augustus mijn vakantie doorgebracht heb in Oostenrijk, zal het beter gaan", besluit hij.

Meer over Bart De Wever