Nucleaire stresstest bedreiging voor Doel

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) wil de Belgische kerncentrales ook testen op de gevolgen van een natuurramp of bijvoorbeeld een vliegtuigcrash. In dat geval komt vooral Doel in de problemen. Dat schrijft een krant van Corelio.

drombouts

De Belgische kerncentrales krijgen een ontwerp van nucleaire stresstest van het Fanc. Dat is een gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima die duidelijk maakte dat kerncentrales ook bestand moeten zijn tegen een onwaarschijnlijke combinatie van incidenten.

Het gaat dan niet alleen om natuurrampen, maar ook om bedreigingen als terreuraanslagen, digitale aanvallen of een vliegtuigcrash.

Vooral in Doel moeten ze vrezen voor de stresstest. Twintig jaar geleden werd al gesignaleerd dat Doel 1 en 2 niet bestand zijn tegen een neerstortend vliegtuig, tenzij het om een sportvliegtuigje zou gaan.

In het ergste geval zou Doel zelfs moeten sluiten door de stresstest. Maar als absolute veiligheid de eis is, komen veel meer centrales in de problemen, luidt het bij het Fanc.

Foto Photonews

Meer over Doel