Duizenden vragen deblokkering bankkaart voor VS

Duizenden Belgen hebben al aan hun bank de tijdelijke mogelijkheid gevraagd om hun bankkaart toch buiten Europa te kunnen gebruiken.

jvangeyte

Vier maanden geleden beslisten de meeste Belgische banken om het gebruik van de Bancontactkaart met Maesto-functie - die internationale transacties toelaat - te beperken tot Europa. Dat betekende dat ze niet langer kon worden aangewend om geld af te halen of aan de kassa te betalen in bijvoorbeeld de VS of Canada.

Volgens de betrokken banken ging het om een veiligheidsmaatregel. In de VS zouden te veel Belgische kaarten worden gekopieerd om ermee te kunnen frauderen.

Toen er veel protest rees, maakten de banken bekend dat ze de kaarten tijdelijk konden deblokkeren voor wie dat wou. Een rondvraag van De Standaard leert dat gemiddeld zo'n 20.00 mensen dat ook doen. Gezien het telkens voor een beperkte periode is, betekent dit dat een veelvoud ervan de vraag al hebben gesteld aan hun financiële instelling.

Voor betalingen met Visa of MasterCard gelden de beperkingen niet. Ook instellingen als Deutsche Bank en Citibank voerden geen beperkingen in.

JVG