Didier Reynders opvolger van Dominique Strauss-Kahn?

Nu Dominique Strauss-Kahn niet langer directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is, gonst het van de geruchten over zijn opvolging. Een naam die genoemd wordt is die van uittredend minister van Financiën en voormalig MR-voorzitter Didier Reynders.

ikerremans

Strauss-Kahn, die wordt beschuldigd van de aanranding en verkrachting van een kamermeisje in New York, heeft donderdag met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend. De Amerikaan John Lipsky neemt de taken van de Fransman tijdelijk over, tot er een officiële opvolger is. Normaal wordt dat een Europeaan.

Onder andere het internationale persagentschap Reuters noemt de naam van Reynders. De Luikenaar geniet internationaal dan ook veel respect.

Te veel Belgen

Maar toch lijkt de kans klein dat Reynders het ook écht haalt. "België heeft te weinig hefbomen om een job als deze binnen te halen", zegt een bron binnen Europa. Andere bronnen geloven dan weer dat er al te veel Belgen een topjob hebben binnen de Europese Unie.

Naast Europees voorzitter Herman Van Rompuy is er ook Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld) en leider van de Europese Investeringsbank Philippe Maystadt (cdH).

In de lijst van The Economist is Reynders in ieder geval nergens te bespeuren.

Meer over Didier Reynders