Tekort aan tandartsen aan Maaskant en in Noorderkempen

Twee tot drie weken wachten voor u naar de tandarts kunt, het is geen uitzondering in onze provincie. Vooral aan de Maaskant en in de Noorderkempen is er een groot tekort aan tandartsen. “Wij willen het beroep aantrekkelijker maken en pleiten dat opgeleide ‘mondzorg-assistenten’ taken mogen overnemen”, zegt tandarts Jos Hoffbauer, voorzitter van de Koninklijke Limburgse Tandartsenvereniging.

fvranckx

Volgens Hoffbauer is het probleem in de grensgemeenten het grootst. “In Nederland zijn de honoraria gunstiger. Tandartsen van de Maaskant en de Noorderkempen zijn dus geneigd om over de grens te gaan werken. Omdat ze in Nederland meer in teams werken dan bij ons, zijn de uren minder zwaar. Ook dat maakt het aantrekkelijker.”

Toch is het aantal tandartsen in ons land niet spectaculair gedaald in de laatste twintig jaar. “Maar er worden wel een pak minder uren geklopt”, weet Hoffbauer.

En het tekort zal de komende jaren alleen maar nijpender worden. “De gemiddelde leeftijd van de Limburgse tandartsen is 52 à 53 jaar. De meeste van hen zullen wellicht op pensioen gaan rond hun zestigste.”

'Mondzorgassisenten'

Een van de oplossingen waar de Limburgse Tandartsenvereniging voor pleit, is de toelating om ook niet-tandartsen in de mond van de patiënt te laten werken, iets wat nu bij wet verboden is.

“Natuurlijk moet er voor deze ‘mondzorgassistenten’ een degelijke hogeschoolopleiding opgestart worden. Daar zijn we, samen met de bevoegde ministers, al een tijd mee bezig. Maar het gaat traag en het ziet er niet naar uit dat die opleiding er in september al gaat zijn", gaat Hoffbauer verder.

"De mondzorgassistent kan enkele taken van de tandarts overnemen, zoals voorbereidende taken of tandsteenverwijdering. Daardoor heeft de tandarts zelf meer tijd om zich over de tandproblemen van de patiënt te buigen. In Nederland worden al veel langer mondhygiënisten ingeschakeld."

Ingangsexamen

De tandartsen willen hun beroep ook aantrekkelijker maken voor hun mogelijke opvolgers en ook het ingangsexamen moet volgens Hoffbauer minder zwaar worden.

"Binnenkort kunnen ook tandartsen uit Oost-Europa bij ons een praktijk beginnen. Het zou jammer zijn als Belgische jongeren door een ingangsexamen worden tegengehouden en tandartsen uit Bulgarije of Roemenië hier wel massaal aan de slag gaan”, aldus de tandarts.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

HDB

Foto Photonews


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio