Zjang en Bet kunnen weer straat op

De studenten van TISM (Technisch Instituut Sint-Michiel) uit Bree hebben een nieuw aluminium rollend onderstel gebouwd voor de Royse reuzen, Zjang en Bet. De heropstanding van Zjang den Heimeier en Bet van in de Duvelsrijth is, na 15 jaar van relatieve rust, dus nakende. “Binnenkort loopt alles weer op wieltjes voor Zjang en Bet“, zeggen Jan Vanbroekhoven en Marco Goossens van de Royse Reuzenvereniging.

De Royse Reuzenvereniging kan weldra dus opnieuw buitenkomen met Zjang en Bet. “In hun huidige toestand kunnen Zjang en Bet niet de straat op. De karakteristieke koppen zijn wel in goede staat, maar het onderstel - een soort draagmand op wielen - is te log en vooral versleten. Hieraan moest dringend iets gebeuren”, knikt Jan Vanbroekhoven.

Zelf een aluminium onderstel bouwen, was voor de Royse Reuzenvereniging geen optie. Even werd gedacht dat het met Zjang en Bet afgelopen was. “Dankzij TISM, het Technisch Instituut Sint-Michiel, komt het gelukkig niet zo ver”, vertelt Marco Goossens. “De studenten onthaalden onze vraag om nieuwe onderstellen te ontwerpen en te bouwen met enthousiasme.”

Met de steun van enkele sponsors kon de reuzengilde het nodige materiaal (aluminium) aankopen. Ondertussen ontwikkelden de studenten een ingenieuze draagconstructie voor de twee reuzen. De uitschuifbare onderstellen voor Zjang en Bet hebben een doormeter van 80 centimeter en worden respectievelijk 3,5 en 2,7 meter hoog.

Dankbaar project

“Zjang den Heimeier en Bet van in de Duvelsrijth krijgen, rekening houdend met de maten van de kleren en de hoofden en handen, een mobieler en lichter onderstel”, verduidelijkt Laurens Schelfhout. Hij tekende voor het ontwerp. ”De opdracht was een vlot bestuurbaar, stabiel en eenvoudig monteerbaar onderstel ontwikkelen. Het gedeelte, waar het reuzenhoofd gemonteerd wordt, is uitschuifbaar. Een dankbaar project, als je ziet dat het ontwerp ook gerealiseerd wordt.”

Luc Evens en Theo Bemelmans van TISM onderstrepen dat de ontwikkeling gebeurde door de studenten van 5 IW: “Helemaal digitaal en in 3D uitgetekend. De uitvoering gebeurde in onze lasafdeling.”

Royse feesten

Tijdens de komende Royse Feesten hoopt de reuzengilde haar Royse reuzen weer in de kijker te kunnen zetten. “Hendrik Van Waesenaar wordt dan boven de doopvont gehouden. Het zou mooi zijn als de eerste Royse reuzen Zjang en Bet, 30 jaar na hun geboorte, dan in vol ornaat aanwezig zijn”, besluiten Jan en Marco.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio