Kanonnen verjagen eenden

Aardbeienteler Dirk Billen uit Ordingen heeft twee afschrikkanonnen geplaatst in zijn plantage. Wilde eenden storten zich massaal op de rijpe aardbeien. De kanonnen moeten de dieren verjagen. Helaas, niet alleen de eenden, ook de buurtbewoners houden niet van dat gebulder. Zij klagen over geluidsoverlast.

Langs de Melsterbeek in Ordingen heerst een ware eendenplaag. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden is hun aantal de laatste jaren meer dan vertienvoudigd. De beschermde diersoort planten zich in alle rust, maar aan een razend tempo voort.

De Melsterbeek grenst aan het aardbeienveld van de gebroeders Theo en Dirk Billen. Groepen van 20 tot 30 vogels die neerstrijken om zich tegoed te doen aan de sappige vruchten, zijn geen uitzondering.

“De eenden zijn vooral ’s morgens actief. Uit pure noodzaak heb ik twee afschrikkanonnen geplaatst die de eenden moeten verjagen. De dieren zijn beschermd en ik zie geen andere mogelijkheid om ze van het veld te houden”, zegt Dirk.

Zo’n kanon is een veelgebruikt afschrikmiddel in de fruitstreek. Meestal wordt het ingezet om overlast van spreeuwen, kraaien en kauwen tegen te gaan. De teler houdt zich overigens aan de voorschriften. Onder meer begin- en einduur en de afstand tot de huizen zijn vastgelegd.

“De afschrikkanonnen mogen ook ingezet worden tegen eenden”, zo stelt Herman Missotten van de dierenpolitie.

De buurtbewoners hebben intussen hun ongenoegen al geuit over de donderslagen die regelmatig weerklinken. Het aardbeienveld ligt op een boogscheut van de bewoonde buurt. De knallen doen de buurt ‘s ochtends vroeg opschrikken. De broers begrijpen het ongenoegen.

“Niemand is blij met het geluid van de kanonnen, maar ons rest geen andere keuze”, verdedigen de broers zich.

Poppen

Hun buurman Michel Neven kiest voor een zachtere aanpak. De hobbytuinder moest met lede ogen toezien hoe de eenden zijn jonge groenten in zijn moestuintje vernielden.

“Sinds vorig jaar weet ik dat opblaaspoppen een goed afschrikmiddel zijn. Ik heb ze dit jaar opvallende kleren aangetrokken en ze zo opgesteld dat ze kunnen bewegen op de wind. En het helpt”, verzekert Michel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio