Neanderthalersite verloedert

“De eerste in Limburg door Vlaanderen beschermde archeologische site is aan het verloederen.” Dat zegt archeoloog Tim Vanderbeken (foto) over de Lanakense neanderthalersite Veldwezelt-Hezerwater. Nochtans wil de gemeente Lanaken de site ontsluiten voor een groot publiek. Een noodzakelijk akkoord met de Nederlandse eigenaar blijft evenwel uit.

Tim Vanderbeken werkt voor Zolad+. Dat is de intergemeentelijke archeologische dienst van Bilzen, Lanaken, Riemst en Voeren. “Elk half jaar kom ik hier wel eens hier kijken. Ik zie het zo achteruit gaan. Kijk hier, deze leemwanden moeten normaal loodrecht staan. Maar we hebben nu enkele strenge winters achter de rug. Het water zet zich vast, het vriest, het water zet uit en pets, de leemwand brokkelt af. Voor archeologen is dat als pagina’s uit een boek scheuren.

Als er nu artefacten van neanderthalers zouden zitten in deze losse hoop leem, dan weten we niet meer vanwaar die komen. De context is weg, de informatie is definitief verloren.” “Het terrein is ook aan het dichtgroeien”, constateert Vanderbeken. “De eigenaar, Bouwinvest, een Nederlands pensioenfonds, heeft sinds de bescherming hier niets meer aan gedaan. Er lopen nu al herstelvorderingen door de Vlaamse overheid.”

Burgemeester Guido Willen (Vld) van Lanaken deelt Vanderbekens bezorgdheid over de verloedering van de site maar hoopt nog op een oplossing. “Heel binnenkort voeren we hierover nog overleg met Maastricht en met de eigenaar. Geef dat eerst een kans.”

Bestuurder Jan Bruil van Bouwinvest, het vroegere BPF (Bouwpensioenfonds), is het niet eens met Vanderbeken: “Wij willen onze wettelijke verplichtingen best nakomen met de Vlaamse overheid. Daarover zijn we in overleg met de archeologische dienst van het Vlaamse gewest. We vinden ook dat dit erfgoed definitief bewaard moet worden, maar dat is nog iets anders dan een ontsluiting. Er is inderdaad gezegd dat een ontsluiting voor 87,5 procent zou betoelaagd worden door de overheden.Maar die 1 miljoen euro zouden wij dan wel moeten voorfinancieren. De garantie op subsidiëring zouden we pas krijgen bij de oplevering. Gezien onze middelen is dat een onacceptabel risico.”JBx Eigenaar Bouwinvest: “Geen garantie op subsidie.”

Jan BEX


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio