Fietsevenement informeert inwoners over cadmium

Zondag kunnen inwoners van Lommel, Neerpelt, Overpelt, Balen, Mol en Hamont -Achel deelnemen aan De Zilverling. Het is een eenmalig, speels fietsevenement van 18 km dat de fietser langs vijf infostanden met kinderanimatie leidt. Bedoeling is de inwoners te informeren over de schadelijke effecten van cadmium en hoe ermee om te gaan.

“Aan de stands vernemen de fietsers meer over cadmiumvervuiling, de gevolgen voor de natuur, de saneringen en vooral de manier waarop we hier in het dagelijkse leven mee moeten omgaan”, zegt medisch milieudeskundige Limburgse logo’s Cindy Lodewyckx. “De afgelopen jaren was er veel te doen over de manier waarop de zinkfabrieken de streek met cadmium vervuilden. De talrijke onderzoeken bewijzen dat simpele preventiemaatregelen enorm helpen om de lichaamsbelasting met cadmium drastisch te beperken. De Zilverling heeft een speelse en leerrijke insteek. Zo leren de kinderen via de animatie aan de stands preventiemaatregelen op hun maat. Bovendien vind je de stands op plaatsen waar de info visueel duidelijk wordt zoals bij de zinkfabriek, aan een gesaneerd schoolterrein enzomeer.”

CL

Starten kan vanaf 13 uur in basisschool Wezel Keiheuvelstraat 7a Mol of in het parochiecentrum De Moffel Martinus Van Gurplaan Lommel Werkplaatsen. Deelnemen kost 2,5 euro ( -12 jaar gratis).


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio