Ingestorte kerk Meldert na 5 jaar heropgebouwd

Op 7 juli 2006 stortte de kerktoren van Meldert en een deel van het schip in. Precies vijf jaar later zal alles terug opgebouwd worden. De kostprijs van de heropbouw bedraagt 1.060.000 euro. Net voor of na het bouwverlof zullen de werken starten. Maar eerst moeten archeologen op 18 dagen tijd de ondergrond onderzoeken. Daarvoor maakt de gemeente bijna 50.000 euro vrij.

Volgens burgemeester Luc Wouters kostte het archeologische onderzoek eerst 125.000 euro. “Zo een hoog bedrag vonden we niet logisch. Er waren geen aanwijzingen voor archeologische vondsten. Samen met de Cel Archeologie beslisten we om eerst een vooronderzoek uit te voeren.”

Het archeologische vooronderzoek vond plaats op 7 maart. Op de plek waar de ingestorte toren stond, werd gedurende een dag ongeveer een vierkante meter onderzocht. In de kerk mocht niet worden gegraven omwille van het instortingsgevaar.

Luc Wouters: “Het vooronderzoek kostte 5.000 euro. De belangrijkste vondsten waren een scherfje geglazuurd keramiek, een vierkante nagel en een stuk menselijk been. Ik ging ervan uit dat het onderzoek zou stoppen. Maar de onderzoeker wou toch doorgaan en de Cel Archeologie volgde zijn standpunt. Voor het terreinonderzoek worden 18 werkdagen uitgetrokken.

De kostprijs van dit archeologisch onderzoek wordt geraamd op 45.000 euro. Voor de conservatie van de vondsten moeten we nog 4.500 euro extra uittrekken. Waar de ingestorte toren stond, zullen de archeologen zoeken tot een diepte van 1,5 meter. In het eerste deel van de kerk wordt tot 10 à 15 cm diep naar sporen gezocht.”

Kerktoren

De heropbouw van de kerk werd aanvankelijk geraamd op 1,6 miljoen euro, maar de firma Corvers-Vrancx uit Laakdal zal de klus klaren voor 1.060.000 euro. Dat bedrag wordt onder meer betaald door de gemeente, de provincie en Vlaanderen.

Het bedrijf heeft al heel wat kerken in Limburg gerestaureerd. “Maar een nieuwe kerktoren bouwen is toch wel erg uitzonderlijk”, zegt zaakvoerster Ria Corvers. “Voor ons wordt dit de eerste keer en het zal een metalen constructie worden. Voor de bouw krijgen we ruim een jaar de tijd.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio