Illegale ijzerophalers in Hechtel-Eksel verdienen 230 euro per ton

In Hechtel-Eksel halen de jongste weken heel wat ijzerophalers aan huis oud ijzer op. “Het wordt meer en meer een plaag. Zulke ophalingen zijn trouwens illegaal”, waarschuwt schepen van Afval Marc de Pachter (sp.a). Limburg.net vreest minder inkomsten en overweegt zelf te starten met huis-aan-huisophalingen van oud ijzer. Ook in Zuid-Limburg duiken er weer ijzerophalers op.

fvranckx

Heel wat inwoners van Hechtel-Eksel vonden een (anoniem) briefje in de bus waarop staat dat ze nu zaterdag hun oud ijzer buiten kunnen zetten voor een ophaalronde.

"Oud ijzer levert op dit moment dan ook serieus wat op. Je vangt er zo’n 230 euro per ton voor”, verklaart schepen de Pachter de plaag.“Wie achter de ophalingen zit, weten we niet. Mogelijk zijn het Nederlanders. Het is in elk geval malafide.”

Marktprijs

Grootste slachtoffer van de illegale ophalers is afvalintercommunale Limburg.net dat de Limburgse containerparken uitbaat waar je gratis oud ijzer kan inleveren.

"Limburg.net laat het oud ijzer ophalen door erkende verwerkers die er de marktprijs voor betalen”, zegt Marc de Pachter die ook lid is van het directiecomité van Limburg.net.

“Limburg.net heeft zo natuurlijk minder inkomsten. Je zou kunnen zeggen dat de bevolking dat ook onrechtstreeks voelt omdat alle gemeenten een bijdrage betalen aan Limburg.net. Die kan natuurlijk de uitgaven beperken door de inkomsten uit oud ijzer en minder bijdragen vragen”, legt de schepen uit.

“Gemiddeld per Limburger voeren we elk jaar zeven kilogram oud ijzer af. Als elke Limburger niet meer naar het containerpark zou gaan, betekent dat voor ons een verlies van ruim 1,3 miljoen euro per jaar”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net.

Limburg.net overweegt dan ook zelf te starten met de ophaling van oud ijzer aan huis. “We moeten bekijken of we de service daarvoor kunnen verhogen door bijvoorbeeld een viertal keer per jaar rond te gaan of een ophaling op afspraak”, aldus Somers.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

Foto: Alkenaar Raymond Appeltans brengt zijn oud ijzer wel naar het containerpark


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio