Ex-gevangene Guantanamo: "Op het punt eigen stront op te eten"

Yanko, een Syriër die zeven jaar lang in Guantanamo opgesloten werd en nu al anderhalf jaar in ons land opgevangen wordt, heeft een boek geschreven: 'Van het vagevuur in de hel'. "Ik stond op het punt mijn eigen stront op te eten uit hopeloosheid en woede", vertelt de man.

ikerremans

Het Canvas-programma 'Terzake' toonde woensdagavond een interview met Yanko. Hij werd door de huidige Amerikaanse president Barack Obama vrijgelaten.

Zelfmoord

"Vernedering, slagen, honden op je laten springen waarvan je hun kwijl in je nek voelt", spreekt Yanko over de psychologische martelingen. "Ik kreeg een hoofddoek en oordoppen, ze pisten op ons en hielden me 75 dagen opgesloten zonder dat ik iemand kon zien. Ze gooiden eten door een luik, waarvan zelfs een kat zou overgeven."

Toen hij eind jaren 90 na familiale ruzies op weg was naar Europa, vond Yanko onderdak in het Al-Qaida-kamp El Faroek in Afghanistan. Hij werd er naar eigen zeggen gewantrouwd.

In 2002 kwam hij op een lijst van vijf topterroristen nadat het Amerikaanse leger hem op video's zag. Al-Qaida maakte de video omdat Yanko naar Europa wilde doorreizen. Onder druk verklaarde hij in het Arabisch een vijand van de taliban te zijn, maar de inhoud werd nooit vertaald.

Ondervragers doorzagen dat Yanko geen terrorist was, maar dachten dat hij meer van anderen wist. Yanko probeerde maar liefst zeventien keer zelfmoord te plegen.

Foto Photonews