Gennez: "We hebben lang genoeg getreuzeld"

Sp.a-voorzitter Caroline Gennez vindt het een goede zaak dat formateur Elio Di Rupo met twee luiken aan de slag zal gaan, een institutioneel en een sociaaleconomisch. Ze hoopt ook dat de Vlaamse socialisten mee aan de onderhandelingstafel kunnen blijven zitten.

ikerremans

Toch moeten de gesprekken nu in de eerste plaats over de inhoud gaan, niet over welke partijen aan tafel moeten, aldus Gennez. "Wij zijn kandidaat om een grote staatshervorming te realiseren. Op het Vlaamse niveau werken we al samen met de N-VA. Op federaal niveau kunnen we dezelfde oefening maken."

Maar één kandidaat

Het is volgens Gennez wel mogelijk dat partijen het communautaire luik steunen, maar toch niet mee in de federale regering stappen. "We hebben lang genoeg getreuzeld. Alle overheden zullen moeten samenwerken en de inspanning zal collectief zijn. De grootste last ligt bij het federale niveau en daarom zijn er hervormingen nodig."

Een echte deadline voor de formatieopdracht van Di Rupo wil ze niet opleggen. "Di Rupo moet toch een paar weken de tijd krijgen om een nota te maken. Wij hopen dat hij veel van onze maatregelen en voorstellen daarin zal verwerken."

De keuze voor Di Rupo vindt de sp.a-voorzitster tenslotte niet meer dan logisch. "In dit land is er tot nader order maar één iemand kandidaat om premier te worden. Iedereen vond dat Di Rupo zijn verantwoordelijkheid moest nemen. De koning is daarbij aan de wensen van iedereen tegemoetgekomen."

Meer over Caroline Gennez