De Croo: "Di Rupo moet kleur bekennen"

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo reageert positief op de verklaring van formateur Elio Di Rupo. De Croo is vooral blij dat de formateur ook de sociaal-economische thema's zal aanpakken.

ikerremans

Er zijn volgens De Croo twee belangrijke verschillen met de vorige onderhandelaars. "Het is een zeer goede zaak dat er na 11 maanden een formateur is die een regering moet vormen", zegt hij. "Daarnaast is er voor de eerste keer gezegd om naast de communautaire gesprekken ook sociaaleconomische onderhandelingen te voeren. Dat zeggen wij al enkele maanden."

Vertrouwen

De Open Vld-voorzitter gaat er wel van uit dat Di Rupo heel wat bilaterale gesprekken zal moeten voeren. Dat de daaruit volgende nota openbaar wordt gemaakt, vindt De Croo een goede zaak. "Ik denk niet dat er zaken zijn die geheim zijn en die niet met de bevolking kunnen gedeeld worden."

"Ik hoop dat de nota's van Di Rupo ambitie zullen tonen. Alle elementen zijn al zoveel gaargekookt en nu zijn we op zoek naar een kok die er een menu van maakt. Hopelijk is dat Di Rupo", aldus nog De Croo.

De Open Vld'er wil vooral dat er vertrouwen is tussen de partners. Bovendien zal Di Rupo ook kleur moeten bekennen. "De keuze van partners kan je niet blijven uitstellen, anders zal het wantrouwen blijven heersen", besluit De Croo.

Foto Photonews

Meer over Alexander De Croo