Spoorstaking bedreigt haven van Antwerpen

De vakbonden bij NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS, zullen wellicht woensdag al beslissen waar en wanneer zij in de haven van Antwerpen het spoorvervoer zullen lamleggen. Dit dan uit protest tegen een 'nieuw reorganisatieplan'.

drombouts

De dreiging kwam er dinsdag nadat de christelijke spoorbond ACV-Transcom het vertrouwen in de directie had opgezegd. Het ACV-Transcom keurde enkele maanden geleden als enige - met een uiterst krappe meerderheid - een vorige herstructurering goed.

Nu wordt het vakbondsfront hersteld "omdat de leiding nu met een plan komt dat nog dieper gaat dan afgesproken. En dus kloppen de parameters niet meer", aldus de Antwerpse sectorverantwoordelijke Fred Pools. "Er zal dus alleen al in Antwerpen nog minder personeel zijn en nog verder gefilialiseerd worden."

Werkdruk

Pools geeft toe dat de NMBS-werknemers weliswaar statutair zijn en dus niet ontslagen kunnen worden. "Het gaat om de werkgelegenheid in haar geheel. Wie in Kapellen woont en plotseling naar Brussel overgeplaatst wordt... Bovendien worden de vertrekkers niet vervangen. Wij werken qua werkdruk zoals een privé-bedrijf."

Dat uitgerekend eerst de haven van Antwerpen geviseerd wordt, ligt volgens Frzed Pools voor de hand: "De Antwerpse haven is hét knooppunt waar goederen worden gegenereerd. Met de collega's gaan we nu rond de tafel zitten om een datum op de actie te prikken zodat de weerslag zo groot mogelijk zal zijn."

Intussen laat voorzitter Jos Digneffe van de ACOD Spoor weten dat ook een vakbondsfront in de maak is voor de reizigerssector. Daar zouden een 40-tal verkooppunten moeten verdwijnen en werd ook gedacht aan het schrappen van enkele honderden reizigerstreinen.

PVB

Foto Photonews