N-VA-: "Zo snel mogelijk een echte formateursnota van Di Rupo"

De N-VA heeft gereageerd op de persconferentie van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De partij wil dat de formateur zo snel mogelijk een echte formateursnota op tafel legt, "zodat het duidelijk wordt wat hij inhoudelijk wil realiseren en met wie hij dat wil doen".

ikerremans

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts laat in een mededeling weten dat Elio Di Rupo blijkbaar eerst als informateur wil beginnen door bilaterale gesprekken te voeren met alle partijen. De N-VA wil dat Di Rupo snel een nota klaar heeft zodat hij echt als formateur aan de slag kan.

Bereidheid

"Van de N-VA weet Di Rupo na 11 maanden in elk geval al zeer goed wat de partij wil. Inzake staatshervorming is het voor de N-VA essentieel dat alle overheden van dit land financiële verantwoordelijkheid opnemen voor het eigen beleid en dat er voldoende sociaal-economische hefbomen naar de deelstaten worden overgedragen."

De N-VA kijkt met veel interesse uit naar de voorstellen van Di Rupo in het sociaal-economische en maatschappelijke luik. "Sociaal-economisch wil de N-VA inzetten op besparingen en op hervormingen in de sociale zekerheid. Maatschappelijk wil de N-VA vooral de omslag maken naar een kordaat justitiebeleid en een strenger asiel en migratiebeleid."

"Al vele jaren zijn deze hervormingen noodzakelijk maar blijkt het onmogelijk om ze door te voeren", zegt Weyts nog. De N-VA roept Elio Di Rupo daarom op om de komende weken duidelijk te maken of die bereidheid er nu wel is. "De Vlaamse kiezers hebben vorig jaar in elk geval duidelijker dan ooit dat signaal gegeven."

Lees ook: Van Besien: "Nota Di Rupo evalueren en dan beslissen" Lees ook: Gennez: "We hebben lang genoeg getreuzeld" Lees ook: De Croo: "Di Rupo moet kleur bekennen"

Meer over Ben Weyts