ZNA investeert honderden miljoenen in nieuw ziekenhuis

Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) investeert tot 2020 600 miljoen euro. Iets minder dan een derde daarvan gaat naar een nieuw stadsziekenhuis, waarvan de locatie normaal later dit jaar wordt vastgelegd. Dat schrijft Trends, en wordt bevestigd door ZNA.

jrosquin

Van de 600 miljoen euro vooropgestelde investeringen gaat ongeveer 350 miljoen naar grote projecten. Het nieuwe stadsziekenhuis is goed voor 185 miljoen en komt ofwel aan de kop van Park Spoor Noord ofwel op een site aan de Slachthuislaan. "Er zijn nog twee consortia in de running", zegt woordvoerster Renée Willems van ZNA aan Belga. "Eind dit jaar wordt beslist waar het ziekenhuis komt."

Overheid investeert

ZNA, de grootste ziekenhuisgroep van België, financiert 10 procent van de investeringen met eigen middelen. De overige 90 procent komt van de Vlaamse en federale overheid. De grootste projecten starten vanaf 2015, om in de periode 2016-18 op kruissnelheid te zitten. In 2020 moet het bouwprogramma afgerond zijn, meldt Bruno Holthof, de CEO van ZNA, aan Trends.

ZNA maakte vorig jaar 5 miljoen euro (+14%) winst, op een omzet van 576 miljoen (+2%). "Als vzw moeten wij geen winst maken", merkt Holthof op. "Wat voor ons belangrijk is, is dat wij ebitda genereren om te kunnen investeren in onze organisatie." Holthof streeft naar een brutomarge van 10 procent. Momenteel bedraagt die 6,7 procent.

Holthof merkt op dat het wel steeds moeilijker wordt om de omzet en ebitda op te trekken omdat de overheid steeds meer bespaart in de gezondheidszorg.