Ontwerpster Linde Hermans maakt bank uit kranten

Bezoekers van het nieuwe stadsmuseum STAM in Gent zullen voortaan in de tuin kunnen verpozen op een stam. Dit eigentijdse zitmeubel is gemaakt van samengeperste kranten die de Gentenaren zelf inzamelden. De Houthalense ontwerpster Linde Hermans verwerkte de kranten tot een uniek zitobject.

jdriessen

In januari kreeg het stadsmuseum STAM op de Bijlokesite de Thuis in de Stad-prijs. Daarmee bekroont de Vlaamse overheid de meest opmerkelijke en innovatieve stedelijke projecten. Naast een geldprijs van 125.000 euro won het stadsmuseum, ter gelegenheid van tien jaar Thuis in de Stad-prijs, een zitobject van Linde Hermans. Zij bouwde een drie meter lange robuuste balk van samengeperste kranten. De Gentenaren konden daarvoor hun krant binnenbrengen bij het museum.

“Ik werk graag met natuurlijke materialen en liet me inspireren door de oervorm van zitten, een boomstam", zegt Linde Hermans. "Dat idee heb ik vertaald naar een eigentijdse balk van samengeperste kranten. Enerzijds om de gelaagdheid van de stad in beeld te brengen, anderzijds om de diversiteit en dynamiek van de stad te symboliseren. Net zoals het STAM de geschiedenis van de stad Gent vertelt, zal ook deze stam de gebeurtenissen van verleden en heden samenbrengen. Dat lijkt me een mooie wisselwerking tussen ontwerp en locatie.”

Dinsdagmiddag onthulde Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche het zit-element, in aanwezigheid van burgemeester Daniël Termont, schepen van Cultuur Lieven Decaluwe en STAM-directeur Christine de Weerdt.

www.thuisindestad.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio