"Quasi onmogelijk om verkrachting te bewijzen"

Een recent vonnis van het Pakistaanse Hooggerechtshof is een streep door de rekening van verkrachtingsslachtoffers die nog hoopten op gerechtigheid. De lat ligt opnieuw hoger. "Het wordt quasi onmogelijk om te bewijzen dat je werd verkracht."

wverhaert

Vijf van de zes beschuldigden in de zaak-Mukhtar Mai werden onlangs vrijgesproken. De 42-jarige Mai werd in groep verkracht als straf voor een misdrijf dat haar broer zou hebben gepleegd. Haar advocaat Faisal Siddiq vreest voor een gevaarlijk precedent. "Twee van mijn cliënten trokken zich op aan haar zaak. Morgen zullen beslissen of ze hun strijd staken of niet. Ze vrezen dat als Mai geen gerechtigheid krijgt, zij helemaal geen kans maken."

Ook juriste Amber Darr heeft het vonnis aandachtig gelezen. "Het feit dat Mai een gescheiden, ietwat oudere vrouw is, heeft duidelijk meegespeeld. "In de ogen van de rechters was ze blijkbaar iemand met minder zelfrespect, zelfbewustzijn en misschien zelfs minder goede zeden."

In juni 2002 gaf een dorpsraad in het armste gedeelte van de provincie Punjab het bevel om Mai te straffen. Ze werd uit haar huis gesleurd, verkracht en verbannen omdat haar broer een meisje van een clan met hoger sociaal aanzien zou hebben aangerand. Haar vader en oom deden, net als 250 mannen, niets om haar te redden. De oom bekende later in de rechtszaal dat hij vreesde voor zijn eigen leven.

Maar Mai wilde niet verdwijnen in de Pakistaanse cijfers over gewelddadige misdrijven tegen vrouwen. Ze diende een klacht in tegen veertien verkrachters. Acht van hen werden in 2002 vrijgesproken door lagere rechtbanken. In beroep een jaar later gingen ook de zes andere beschuldigden vrijuit. De vrijspraak werd later herroepen, en vijf van de zes werden veroordeeld.

Mai gaf niet op en trok naar het Hooggerechtshof, die op 21 april iedereen vrijsprak op een na. Sarah Zaman, van de organisatie War Against Rape in Karachi die legale en psychologische steun verleent aan slachtoffers van verkrachting, is niet verrast. "Het vonnis is typisch en een onvermijdelijke realiteit voor de meeste verkrachtingszaken."

IPS

Meer over Pakistan