Beke: "Minder wantrouwen bij Franstaligen, meer compromissen bij N-VA"

Gewezen koninklijk bemiddelaar Wouter Beke heeft dinsdag voor het eerst openlijk gepraat over zijn opdracht. De CD&V-voorzitter vindt dat de Franstaligen hun wantrouwen ten aanzien van de N-VA nu moeten afwerpen. De N-VA moet dan weer beseffen dat ze een akkoord niet kan opdringen, maar compromissen moet aanvaarden.

drombouts

Dat was de boodschap van Beke dinsdagmiddag in de Club van Lotharingen. Hij gaf vooraf toe dat hij verrast was bij de snelheid waarmee het paleis een formateur heeft aangeduid.

Wouter Beke zei dat hij de voorbije maanden inhoudelijk gewerkt heeft en dat hij verwacht dat er in de toekomst ook zo verder gewerkt wordt.

Hij hoopte ook dat men aan Franstalige kant zal beseffen dat men het verkiezingsresultaat dient te respecteren. Di Rupo heeft volgens hem een communautair kader en de bouwstenen om de financieringswet te hervormen.

Snelheid

Voor zijn toespraak stelde Beke dat hij verrast was over de snelheid waarmee het paleis Elio Di Rupo heeft aangesteld als formateur. "Maar dat was misschien omdat ik hier nu vrijuit zou kunnen spreken", voegde hij er schertsend aan toe.

Hij zei nog dat hij dinsdag Elio Di Rupo om 18.15 uur ontmoet om hem zijn rapport te overhandigen. Daarin staan onder meer negen wetsvoorstellen om het dossier over de splitsing van BHV en de compensaties voor de Franstaligen op te lossen.

Beke herhaalde dat een staatshervorming van drie principes moet vertrekken: subsidiariteit, homogeniteit en responsabilisering.

Meer over CD&V