Formateur Di Rupo geeft meer uitleg

Kersvers formateur Elio Di Rupo gaf dinsdagnamiddag meer uitleg bij zijn opdracht.

wverhaert

Koning Albert II belastte Di Rupo maandagavond met de opdracht om een regering te vormen. Hij moet daarvoor "elk nuttig initiatief nemen". De PS-voorzitter gaf de pers even na 15 uur meer uitleg in het parlement.

Di Rupo moet nu op zoek naar partijen die met hem een regering willen vormen en samen een socio-economisch programma onderschrijven. Naar verluidt zou de PS-voorzitter ook blijven werken rond de communautaire dossiers.

Blijft de vraag met wie Di Rupo in zee zal willen gaan. Tot nu toe verdedigde zijn partij, openlijk tenminste, de stelling dat ze geen "exclusieven" stelt en dus geen van de negen partijen, die tot nu toe bij de onderhandelingspogingen betrokken waren, wil uitsluiten.

De N-VA spoorde Di Rupo enkele weken geleden aan om zijn ambities voor "de 16" gestalte te geven en een échte formatie te gaan leiden. Wel zien de Vlaams-nationalisten het niet zitten om met negen partijen over een regering te gaan onderhandelen. Zij verkiezen om, langs Vlaamse kant, sp.a en Groen! te laten vallen.