Presidentsvrouw scheidt om president te kunnen worden

In Guatemala is al wekenlang een soap aan de gang rond de echtscheiding van president Álvaro Colom en zijn vrouw Sandra Torres. Coloms mandaat loopt eind dit jaar af, Torres wil hem opvolgen maar volgens de grondwet mag een familielid van de president zich niet verkiesbaar stellen. Het Grondwettelijk Hof zegt dat de scheiding kan maar het laatste woord is hierover nog niet gevallen.

wverhaert

Na maandenlange geruchten werd het op 8 mei bevestigd: de 51-jarige Sandra Torres is kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 11 september namens de coalitie van de regerende sociaaldemocratische Nationale Eenheid van de Hoop (UNE) en de centrumrechtse Grote Nationale Alliantie. De kandidatuur moet nog geformaliseerd worden.

In principe kon Torres geen presidentskandidaat worden. Artikel 186 van de grondwet zegt dat dichte familieleden van de president niet naar deze functie mogen dingen. Maar onlangs lekte uit dat Torres in maart een echtscheidingsverzoek had ingediend. In april werd de echtscheiding toegestaan maar meteen volgde een reeks beroepsprocedures.

De groep Vernieuwend Alternatief van Advocaten en Notarissen bekwam de voorlopige schorsing van de echtscheiding omdat de echtscheiding gefingeerd zou zijn. Maar vrijdag oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de scheiding kon.

Daarmee is het laatste woord nog niet gezegd. Een groep Guatemalteken die heeft meegeschreven aan de huidige grondwet, dreigt met een rechtszaak tegen de president als de kandidatuur van Torres officieel wordt. "Poging tot schending" van de grondwet, zou de beschuldiging dan luiden.

IPS

Meer over Guatemala