Psycholoog over Strauss-Kahn: "Macht heeft zelfde effect als alcohol"

"Macht heeft eenzelfde effect als alcohol: je raakt er enigszins ontremd van en krijgt een zekere bewustzijnsvernauwing. In die toestand neem je meer en makkelijker risico's, zeker ook op seksueel gebied. Het gevoel van macht heeft sterke invloed op het menselijk denken en dat is objectief meetbaar."

ssimons

Dat zegt politicoloog en psycholoog Joris Lammers van de Universiteit van Tilburg, die zich heeft gespecialiseerd in wat macht met mensen doet. Hij sluit niet uit dat IMF-leider Dominique Strauss-Kahn zich in de hotelkamer in New York inderdaad heeft proberen te vergrijpen aan een kamermeisje.

"Mensen met macht streven veel meer dan anderen hun eigen doelen na. Ze nemen wat zij leuk en lekker vinden. Daarbij houden ze geen rekening met het perspectief van de andere partij. Sterker nog: ze overtreden heel makkelijk fatsoensregels die ze voor anderen wel belangrijk vinden."

Macht erotiseert ook, aldus Lammers. "Zowel mannen als vrouwen die macht hebben, worden aantrekkelijk gevonden. Daar gaan ze zich naar gedragen".