Boete van 50 dollar voor hardleerse obesen in Arizona

De Amerikaanse staat Arizona heeft plannen om een boete van 50 dollar of omgerekend 35 euro in te voeren voor zwaarlijvigen die het doktersadvies om te vermageren in de wind slaan. Ook rokers en diabetici die het doktersadvies naast zich neerleggen zouden dezelfde boete opgelegd krijgen.

ghouben

Maar niet alle inwoners riskeren deze boete. Het gaat enkel om mensen die genieten van Medicaid. Dat is een met federaal geld gespijsd programma voor gezondheidszorgen aan armen. Volgens Monica Coury, assistent-directeur van Medicaid in Arizona, is het de bedoeling een gedragsverandering teweeg te brengen. "Het staat vast dat er een verband is tussen obesitas en de stijgende uitgaven voor gezondheidszorgen in Amerika. Me mogen dit onderwerp dus niet uit de weg gaan. We blijven klagen over de stijgende kosten, maar hebben tot dusver geen actie ondernomen", aldus Monica Coury voor de BBC.

Wie het doktersadvies wel ter harte neemt en de doelstellingen haalt, zou beloond worden met fitness-video's of andere incentives van die aard. Mensen die aan overgewicht lijden omwille van zwangerschap of andere medische zullen niet worden beboet.

"Iets teruggeven"

"Ben je een gemiddeld persoon die in staat moet zijn om iets aan zijn gewicht te doen, en krijg je van je huisarts dat advies, dan staat het je vrij daarmee te doen wat je wil. Maar als je het advies niet volgt, zal je duurder worden voor de gezondheidszorgen en dan vragen we je om iets terug te geven aan het systeem", aldus Coury.

Ambtenaren blijven buiten schot

De precieze details van het boete-programma, aangekondigd door gouverneur Jan Brewer, moeten nog vastgelegd worden. Dat zal gebeuren als Arizona van de federale autoriteiten het groen licht krijgt. De plannen van Arizona worden door de andere staten met argusogen gevolgd, want allemaal kampen ze met oplopende tekorten in de gezondheidszorg.

Het idee dat het niet fair is dat gezonde mensen ongezonde mensen subsidiëren gaat er in de VS in als zoete koek. Senator Kyrsten Sinema uit Arizona merkt daarbij wel op dat ongezonde mensen die werken in overheidsdienst en genieten van een ziekteverzekering van de overheid buiten schot blijven van het boete-programma.