Startende ondernemers nemen steeds minder risico's

Startende ondernemers worden steeds voorzichtiger en nemen minder risico's. Slechts 27 procent heeft voor de opstart een krediet aangevraagd, zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo.

jlenaerts

"Wie de voorbije jaren een eigen bedrijf startte, probeerde dat duidelijk te doen met zo weinig mogelijk risico. Daardoor hadden ze meteen ook minder startkapitaal nodig", verklaart Unizo in een krant van Corelio. Een krediet verkrijgen is echter geen groot probleem: bijna 96 procent van de aanvragen werd goedgekeurd.

Er wordt ook voorzichtiger omgesprongen met het statuut. Een op de twee zelfstandigen die een jaar geleden van start gingen, heeft voor het statuut van bijberoep gekozen. Het aantal starters in een hoofdberoep bedraagt amper 10 procent.

De methodes blijken wel effectief want 80 procent van de 197 ondervraagden heeft naar eigen zeggen een rendabele zaak. 6 op 10 staat zelfs verder dan bij de start gehoopt werd.

Starters kiezen voornamelijk voor een onderneming door de wil om zijn eigen baas te zijn en uit de drang naar een nieuwe uitdaging, klinkt het bij de ondernemersorganisatie.