Superspeculant Soros dumpt zijn goudbeleggingen

George Soros dumpt het grootste deel van zijn goudbeleggingen. Dat blijkt uit een transparantiemededeling van de superbelegger aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

ghouben

Soros verkocht zowel fysiek goud als beleggingen in goudmijnaandelen. De zakenman van Joods-Hongaarse afkomst toonde zich afgelopen weekend in De Tijd pessimistisch over de wereldeconomie en de vele problemen - schuldencrisis, onstabiele banken, wisselkoersoorlogen... - die haar bedreigen. Blijkbaar gelooft Soros niet meer in de rol van goud als vluchtheuvel in onzekere tijden.

Soros staat te boek als een superspeculant. Hij verdiende in 1992 miljarden aan speculatie tegen het Britse pond. Dat hij nu het goud de rug toekeert, komt niet helemaal als een verrassing. Eind vorig jaar, op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, noemde Soros goud al "de ultieme zeepbel".

Goud heeft de voorbije jaren een forse klim meegemaakt. De laatste maanden stijgt de goudprijs, uitgedrukt in dollar, wel verder. Maar door de stijging van de euro ten opzichte van de dollar zit de goudprijs, uitgedrukt in euro, nog onder zijn recente piek. Soros acht de tijd rijp om winst te nemen.

In het eerste kwartaal verkocht Soros Fund Management nagenoeg zijn volledige participatie in SPDR Gold Trust en iShares Gold Trust, twee vehikels die volledig beleggen in fysiek goud. Soros verkocht ook heel wat aandelen van goudmijnbedrijven zoals NovaGold Resources en Kingross Gold.

(Beeld Photonews)