Jury samengesteld voor assisenproces oudermoordenaar Philippe Loodts (video)

Onder grote persbelangstelling is vanochtend in Tongeren het assisenproces van Philippe Loodts van start gegaan. De 35-jarige Hasselaar moet zich verantwoorden voor de moord op zijn ouders op 4 december 2009. Nadien trok hij er een weekendje op uit alvorens twee dagen later zijn sporen proberen uit te wissen door brand te stichten in het ouderlijke huis.

fvranckx

Hij trok met zijn liefje op hotel, ging stappen in Maastricht, naar de film, eventjes heen en weer naar zee. Niemand die Loodts dat sinterklaasweekend van 2009 had gezien, kon vermoeden dat de Hasselaar enkele uren voordien zijn vader Francis (59) en zijn moeder Jacqueline (59) had doodgeslagen in hun slaapkamer aan de Vesaliuslaan. Hij zou zelfs een sms’je naar pa sturen: ‘Veilig aangekomen’.

Sms'jes

De druppel die de emmer, volgens Philippe, deed overlopen, was een discussie over de kostprijs van de sms’jes die hij zijn vriendin stuurde. Hij zou zijn vader daarover die ochtend gehoord hebben in de ouderlijke slaapkamer en daarop zouden bij de Hasselaar de stoppen zijn doorgeslagen.

Op zolder zocht hij een houten balk en daarmee sloeg hij eerst zijn vader en andien ook zijn moeder dood. Een dikke twee uur later zit hij in de BMW van zijn vader, haalt hij 620 euro af met diens bankkaart en vult hij onderweg een jerrycan met benzine.

'Grote Jan'

En dan kart hij richting Lokeren, naar zijn liefje Kelly. Wat volgt is een weekendje plezier: cadeautjes, lekker stappen, ogenschijnlijke zorgeloosheid. Kelly zal achteraf verklaren dat ze niets maar dan ook niets van het drama aan haar liefje heeft gezien.

Maar dat was dan ook het leven van Philippe Loodts, tot frustratie van zijn ouders: feesten, kopen, liegen. En dat was niet evident voor een jongen die zijn hogere studies niet afmaakte en weinig jobs lang volhield. Schulden waren er in overvloed.

Zondagavond zou Philippe nog proberen om alle sporen in huis uit te wissen door brand te stichten. Met de benzine die hij vrijdag gehaald had. Op vraag van zijn vader, zou hij zeggen. Her en der worden kasten en lades opengetrokken om een beroving te simuleren. Loodts zelf trok nadien naar de Hasseltse kerstmarkt. Even later worden in het huis wel de lijken van moeder en vader gevonden.

Het assisenproces tegen Philippe Loodts is vanochtend gestart met de samenstelling van de jury. Daarin zullen zeven mannen en vijf vrouwen zetelen. Vrijdag krijgt de Hasselaar zelf het woord. Een uitspraak wordt verwacht tegen het einde van volgende week.

Philippe Loodts riskeert voor de dubbele oudermoord een levenslange celstraf.

U kunt het assisenproces over de oudermoord vanaf vrijdag op deze site woord per woord volgen via onze reporter ter plaatse.

Bekijk de reportage van TVL:

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.