China worstelt met grote energiecrisis door extreme droogte

China worstelt momenteel met een gigantische energiecrisis. Oorzaak is de droogte die vele waterkrachtcentrales in het midden van het land parten speelt. De productie van hydro-elektriciteit is met 20 procent teruggevallen.

ghouben

Dit is niet de eerste energiecrisis in China, en afgaande op het investeringsritme, zal het ook niet de laatste zijn.

De haperende waterkrachtcentrales zijn maar een deel van het verhaal. Hydro-elektriciteit vertegenwoordigt maar 3 procent van de Chinese totale energieproductie, maar is wel geconcentreerd in industriële, energievretende regio's als Zhejiang en Jiangsu nabij Sjanghai. Daar houdt men rekening met stroomonderbrekingen en productieverlies.

Prijzenpolitiek

De traditionele bevoorradingsproblemen worden nog verergerd door de prijzenpolitiek van de overheid. De prijzen stijgen onvoldoende om de kostprijs van de grondstof - drie vierden van de centrales draaien op steenkool - bij te benen.

Door deze prijzenpolitiek zijn energiebedrijven niet geneigd om te investeren, terwijl oudere, sterk vervuilende, thermische centrales gesloten worden om de milieudoelstellingen te halen. China begint in dit opzicht op België te lijken, al is de terughoudendheid van producenten om te investeren hier vooral te danken aan een voortdurend twijfelende overheid en een markt waar Suez GDF de lakens mag blijven uitdelen.

Dubbele cijfers

De totale nieuwe capaciteit in China zal volgend jaar met 10 miljoen kilowatt lager liggen dan de nieuwe capaciteit dit jaar. En dat terwijl de vraag elk jaar met meer dan 10 procent blijft stijgen, zegt Hu Zhaoguang, vice-voorzitter van het State Grid Energy Research Institute op Yahoo.

Meer over China