"Kinderen opvoeden is verloren werk"

Je kind proberen opvoeden tot een welgemanierde, sportieve heer of dame is verloren werk. Dat beweert de Amerikaanse econoom Bryan Caplan althans in zijn boek 'Selfish reasons to have more kids'.

mgeysmans

Je haast je naar de sportclub, stoomt ondertussen wat verse groentjes voor je kroost, let op hun zout- en vetinname en leert hen goede manieren aan? Top, maar het is geen garantie op een succesvolle jeugd en verder leven. Meer nog: volgens Bryan Caplan is het beter om wat te relaxen en je kind zijn gang te laten gaan.

"Of je kind succesvol wordt of niet ligt aan zijn genen, niet aan zijn opvoeding", laat de man weten. Natuurlijk geeft de econoom toe dat het niet de bedoeling om je kind zomaar los te laten zonder enige supervisie, wel drukt hij op het belang van de sporadische momenten voor jezelf. "De vroegere moeders aan de haard stuurden hun kinderen spelen om eens te bekomen en tijd voor zichzelf in te lassen. Dat vergeten hedendaagse ouders vaker. Ze moeten hun kinderen ook eens met rust laten, hen een pizza laten eten en veel te lang naar tv laten kijken."

Niet te missen